Ogrzewanie lusterek - temperatura na zewnątrz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daro77
    Classic
    • 2015
    • 18

Kiedy i gdzie zbudowano drogę jedynie za hajs z podatku drogowego ? Kiedy i gdzie taka droga jest utrzymywana jedynie z tego podatku ?...
    Co zmieni dla ofiar wypadku na pasach , kto dał i ile na jej budowę, czy ktoś rozsądny/ lub nie/ będzie to rozpatrywał :shock:
    Odłóżcie maczugi bo wypadliście za ring Robreg ,aBencjusz :lol:

W temacie , jadę moto za mną Tir , a pieszy pojawił się przy pasach ...i pytanie czy będziemy leżeć na tej samej sali z pieszym? :twisted: czy będzie już nam wszystko jedno.
  • lukaszc2
    Rider
    • 2013
    • 376

Chciałbym zapytać czy jest jakaś zależność pomiędzy ogrzewaniem lusterek a temperaturą na zewnątrz. Inaczej rzecz ujmując czy jest jakaś określona temperatura przy, której nie włączy się ogrzewania lusterek. Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś o tym czytałem w instrukcji ale w chwili obecnej tego nie mogę znaleźć. Tak samo jak nie mogę znaleźć w instrukcji numeru bezpiecznika, który odpowiada za ogrzewanie lusterek.
    Pytam ponieważ dzisiaj przy temperaturze około 24 stopni na zewnątrz (w czasie deszczu) włączyłem ogrzewanie lusterek a w odbiornikach komfort nie wyskoczyła informacja o ich włączeniu (wszystko inne wyskakuje klimatyzacja, ogrzewanie tylnej szyby, przeciwmgielne itp a lusterka nie).

Dodane:
    Znalazłem w instrukcji informację "podgrzewanie lusterek zewnętrznych jest wyświetlane na wyświetlaczu infotainment tylko w przypadku temperatury poniżej ok. +20 stopni".

Wszystko ok pozostaje pytanie czy skoro nie wyświetla informacji to lusterka grzeją czy nie powyżej tych 20 stopni (z tego zapisu wynika, że nie wyświetla informacji - tylko brak wytłumaczeni czy one grzeją a nie wyświetla informacji czy nie wyświetla bo nie grzeją).
    Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• arekrsl1
      Drive
      • 2013
      • 91
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Chyba jednak nie grzeją, kiedyś chciałem pozbyć się kropelek podczas deszczu i nic się nie działo. Widocznie ktoś wymyślił że powyżej 20 stopni kropelki na lusterkach nie przeszkadzają :roll:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...113714#1113714

Komentarz

• rafik11
        Rider
        • 2009
        • 448

niestety tak samo jest w OIIFL, powżej 20C nie grzeją. Nie wiem co zza mądra głowa na to wpadła, ale efekt jest taki że ja jest w lato deszcz i tem zew powyżej 20 stopni to lusterka nie grzeją i będą całe mokre. Pytałem na forum czy może ktoś vagiem to przestawi ale niestety się nie da.

Komentarz

• lukaszc2
          Rider
          • 2013
          • 376

Dzisiaj sprawdziłem te lusterka było 24 stopnie i padał deszcz włączyłem ogrzewanie lusterek i wychodzi, że one normalnie grzeją nie dość, że odparowała woda to lusterka przy dotykaniu były ciepłe. Więc wychodzi an to, że lusterka powyżej 20 stopni grzeją normalnie ale w odbiornikach komfort brak informacji.
          Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• ryhu
            Ambiente
            • 2014
            • 131
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Informacja z instrukcji: Ogrzewanie lusterek działa do temperatury zewnętrznej +35°C i tylko wtedy, gdy pracuje silnik.

Komentarz

• Sebastian75
              Elegance
              • 2013
              • 912

A nie jest tak, że trzeba je włączyć?
              Same się na pewno nie włączają - ja wczoraj włączyłem przy 15 stopniach i poszło

Komentarz

• ryhu
                Ambiente
                • 2014
                • 131
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Trzeba włączyć ręcznie, ale nie wiem czy się podgrzewanie nie załącza poniżej określonej temp. i/lub w deszczu

Komentarz

• Przem78
                  Rider
                  • 2013
                  • 561

Zamieszczone przez ryhu
                  Trzeba włączyć ręcznie, ale nie wiem czy się podgrzewanie nie załącza poniżej określonej temp. i/lub w deszczu
                  Niestety nie, sprawdzone podczas poprzedniej zimy - trzeba przestawić gałę i działają w lecie w deszczu też działały więc zakładam, że ta informacja o + 35*C jest prawdziwa.
                  Pozdr. Przemek

Komentarz

• Qgar
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 246
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Przem78
                    Niestety nie, sprawdzone podczas poprzedniej zimy - trzeba przestawić gałę
                    Trochę lipa, bo albo grzejesz lusterko, albo opuszcza Ci się ono przy cofaniu. W starym Audi miałem automatyczne załączanie się grzania lusterek i byłem z tego zadowolony, bo nie musiałem gałką kręcić. Co ciekawe w nowych Audi A3 chyba też grzanie włączane jest gałką. Jak do tego przypomina mi się, że szyby domknąć mogę dusząc guzik w pilocie, a kiedyś wystarczyło mi raz kliknąć zamknięcie auta, to stwierdzam, że chyba specjalnie robią teraz kierowcom pod górkę z tymi zmianami.
                    Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
                    Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Przem78
                      Rider
                      • 2013
                      • 561

Zamieszczone przez Qgar
                      specjalnie robią teraz kierowcom pod górkę z tymi zmianami.
                      To jest ekoterror połączony z nadmiernym "dbaniem" o nasze bezpieczeństwo i co gorsza bez pytania ale w drugiej strony w poprzednim aucie nie miałem domykania szyb w żaden sposób więc dla mnie to i tak jest krok do przodu, podgrzewanie lusterek działa tylko przy podgrzewaniu tylnej szyby więc co marka to inne rozwiązania kwestia przyzwyczajenia a da się z tym żyć.
                      Pozdr. Przemek

Komentarz

Pracuję...